Zdrowe przekąski do przyrządzenia w domu w zbilansowanej diecie.
Szybka przekąska między posiłkami często kojarzy nam się z niezdrowym jedzeniem. Pokażemy Wam jak w łatwy i szybki sposób przyrządzić zdrowe i proste mini dania w domu.
Trzymając się hasła – jesteś tym, co jesz musisz pamiętać, że twój jadłospis powinien być zbilansowany. Pięć posiłków dziennie to często nie lada wyzwanie dlatego podpowiadamy, jak bez problemu wprowadzić swoją codzienną dietę pożywne przekąski do wykonania w parę minut.
Awokado – idealna baza, dzięki której nie będziesz czuł głodu.
Ten owoc nie bez powodu nazywany jest „masłem bogów”. W polskiej kuchni pojawił się na dobre całkiem niedawno i szybko zyskał wielu sympatyków. Zawartość jednonasyconych tłuszczów powoduje, że po jego zjedzeniu uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej. Kupując awokado z myślą o paście pamiętajcie, żeby wybrać dojrzałe owoce, wtedy będą idealnie nadawać się do smarowania. Pastę możecie wykonać za pomocą blendera lub zwykłego widelca. Do rozgniecionego miąższu każdy może dodać swoje ulubione przyprawy lub posiekane warzywa. Jego smak jest tak delikatny, że komponuje się świetnie z większością wyrazistych smaków. Polecamy pastę awokado z ząbkiem czosnku i posiekanymi oliwkami. Pasta nadaje się idealnie do smarowania masła lub jako dip do domowych chipsów lub paluszków serowych. Więcej odnośnie suplementacji znajdziesz na stronie ogloszenia24m.pl
Ziemniaczane przystawki nie muszą być tuczące.
Słowo „frytki” jako ostatnie przychodzi nam do głowy na myśl o zdrowym jedzeniu, ale nie każdy wie, że frytki można przyrządzić w zdrowy sposób. Oprócz zwykłych ziemniaków do domowych frytek proponujemy wykorzystać marchewkę, bataty i cukinię.
Warzywa te pokrojone w słupki tworzą kolorową mieszankę, którą będziecie chcieli jeść nie tylko oczami. Przygotowane warzywa wystarczy posypać ziołami oraz solą morską i wstawić do piekarnika na 20 – 25 minut. Tak przygotowane frytki nie są kaloryczne i można je wykorzystać, jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Paczka chipsów często znajduje się w zakupowym koszyku. Uwielbiają je dzieci i dorośli ponieważ są dostępne w wielu smakach. Chipsy gotowe, które znajdziesz na sklepowych półkach są niestety jedną z najbardziej kalorycznych przekąsek, ale ty możesz zastąpić je zdrowszą i o wiele tańszą alternatywą. Do przyrządzenia domowych chipsów będziesz potrzebował przede wszystkim ziemniaki. Ziemniaki musisz obrać i pokroić w plasterki grubości jednego milimetra. Tak przygotowane warzywo wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczesz około 7 – 10 minut. Gotowe chipsy możesz przyprawiać dowolnie i cieszyć się smakiem beztłuszczowej przekąski.
Postaw na warzywa i nie bój się łączyć smaków.
Każdy zna przepis na koreczki, bo przepisu na nie tak naprawdę nie ma. Koreczki to przystawka, którą każdy przyrządza według swojego smaku oraz fantazji. Podpowiemy jakie składniki wybrać, żeby serwowane przez nas koreczki były zdrowe i atrakcyjne.
Przede wszystkim pamiętaj o warzywach i owocach. Zdrowe przekąski roślinne są bardzo wartościowym źródłem witamin i minerałów. Zawierają dodatkowo dużą ilość błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Nie bój się łączyć smaków np. mięsa z winogronem lub sera z pomarańczą. Oliwki, kapary, szynka, ser pleśniowy, pomidory koktajlowe, listek bazylii, kulki sera mozzarella… można wymieniać długo bo w wykonaniu koreczków ogranicza was tylko wyobraźnia. Możecie je serwować na spotkaniu z przyjaciółmi lub zabrać do pracy bo są nie tylko zdrowe, efektowne ale także wygodne.
Czym zastąpić słodycze?
Nawyk podjadania słodkości niestety jest zgubny dla ogromnej liczy osób. Ciężko jest odzwyczaić się od dostarczania niezdrowych cukrów, które uzależniają nasz organizm. Zbilansowana dieta nie może zawierać w sobie słodyczy, dlatego dla utrzymania prawidłowej masy ciała ale przede wszystkim dla zdrowia warto zastąpić słodycze owocami. Owoce oprócz fruktozy zawierają błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, których nie znajdziesz czekoladkach. Na naszym rynku w ostatnich latach pojawiło się wiele egzotycznych owoców, więc jeśli znudziły Ci się banany, jabłka czy gruszki możesz sięgnąć np. po granadille, marakuję, kaki czy karambolę.