Przyczepy i Food trucki
Sposobów na biznes jest wiele, ale dla wielu osób jedna forma prowadzenia działalności wydaje się być bardziej atrakcyjna od innych, chodzi oczywiście gastronomię. Ciężko powiedzieć, dlaczego tak wielu ludzi brnie w tą ciężką branżę, choć często z takim wyborem związana jest pasja. Nie da się również ukryć, że branża gastronomiczna potrafi odwdzięczyć się sporymi zyskami.
Sposobów na biznes jest wiele, ale dla wielu osób jedna forma prowadzenia działalności wydaje się być bardziej atrakcyjna od innych, chodzi oczywiście gastronomię. Ciężko powiedzieć, dlaczego tak wielu ludzi brnie w tą ciężką branżę, choć często z takim wyborem związana jest pasja. Nie da się również ukryć, że branża gastronomiczna potrafi odwdzięczyć się sporymi zyskami. Jednym z najważniejszych elementów w gastronomi jest lokalizacja, bo nawet serwując najlepsze dania z daleka od ciągów komunikacyjnych albo od centrów miast nie przebiją się do szerszego grona klientów. Naturalnie można wymieniać restauracje, które leżą na uboczach miast i odniosły sukces, jednak w zdecydowanej większości miejsc kluczową rolę odgrywa właśnie miejsce serwowania posiłków. Tak się składa, że od dłuższego czasu istnieje alternatywa dla stacjonarnych restauracji, mowa oczywiście o food truckach i przyczepach gastronomicznych.
Przyczepy gastronomiczne i Food Trucki
Nie da się ukryć, że rok 2020 i początek roku 2021 nie były dobre dla branż gastronomicznej, a to i tak delikatnie mówiąc. Wiele firm nie przetrwało tego okresu co paradoksalnie stwarza doskonałą okazję na wejście ze swoim biznesem. Ludzie spragnieni są ponownej integracji i mają dość przebywania w domach. Jak długo dobra sytuacja potrwa? To ciężko powiedzieć, ale wszystko wskazuje na to, że wracamy do normalności. Wydaje się więc, że jest to idealny moment by rozpocząć swoją działalność w wymarzonej branży, a najłatwiejszym sposobem może być skorzystanie z przyczepy gastronomicznej.
Pojazdy gastronomiczne bardzo dobrze odnalazły swoje miejsce na polskim rynku. Jak się okazało nie każda moda, która przychodzi ze Stanów Zjednoczonych musi być zła. Ludzie pokochali jedzenie serwowane w pojazdach gastronomicznych do tego stopnia, że wiele firm stało się prestiżowych i po prostu wypadało chociaż raz coś u nich zjeść. To co najlepsze w samochodach gastronomicznych to fakty, że są one dostępne dla klientów od tak, bez konieczności wykonywania żadnej akcji. Nie trzeba rezerwować miejsc, nie trzeba wchodzić do lokalu, żeby zobaczyć ceny, praktycznie nic nie trzeba. Do tego dochodzi dostępność, większość Food trucków mieści się w lokalizacjach, w których przebywa wiele osób, a wynajęcie tam lokalu często jest bardzo drogie.
Jaki jest koszt wejścia w ten biznes? Tak jak ze wszystkim można wybrać opcję mniej ryzykowną i pójść na całość. Musisz wiedzieć, że przyczepy gastronomiczne możesz wynajmować albo leasingować np. u tego producenta https://przyczepygastronomiczne.pl/. Jest to doskonałe rozwiązanie, które pozwala początkowo zaoszczędzić dużo pieniędzy i sprawdzić czy ten biznes jest dla nas oraz jak wygląda zainteresowanie naszymi usługami. W przypadku, gdy chcesz mieć jednak wszystko od początku na własność masz do wyboru zakup auta używanego albo nowego, podobnie jest z przyczepami. W przypadku aut, różnice w cenach są naprawdę spore i należy rozsądnie wybierać. Jednak Food Truck to nie jedyne rozwiązanie, możesz również skorzystać z przyczep gastronomicznych, których ceny są znacząco niższe. Zarówno auta jak i przyczepy pozwalają na wprowadzenie sporej ilości modyfikacji i dostosowanie samochodu do wymogów sanepidu oraz charakterystyki kuchni.
Przechodząc do kuchni, naprawdę nie musisz się ograniczać, w przyczepach i autach gastronomicznych można serwować dania wszystkich kuchni. Jednak należy pamiętać, że menu jest zazwyczaj okrojone, gdyż nie ma fizycznych możliwości przygotowania wszystkich dań, a lodówki do przechowywania żywności nie pozwalają pomieścić tyle jedzenia co w lokalu. Do tego dobrze jest skupić się na 1-2 potrawach popisowych, które będą najczęściej wybierane przez klientów.
Samochody gastronomiczne to mobilny biznes, który pozwala w relatywnie niewielkich kosztach wejść w branżę gastronomiczną. Gdy jeden punkt odniesie sukces, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby otworzyć kolejny w tym samym albo innym mieście. Co do sezonowości biznesu, to naturalnie latem można liczyć na najlepsze dochody, choć są firmy, które celują właśnie w zimowy okres oferując ciepłą kawę itp.
Jeżeli zamierzasz podjąć rękawice i spróbować swoich sił w gastronomii to warto mieć sprawdzonego partnera jak firma BANNERT, która od lat produkuje przyczep gastronomiczne. Wiele realizacji dostępnych na stronie pokazuje, że dla firmy nie projektów niemożliwych. Liczba realizacji robi wrażenie, ale na uwagę zasługuje również bogata oferta, w której znajdziesz możliwość leasingowania food trucków, wynajmu przyczep czy dokupienia wyposażenia do swojego auta. Po więcej informacji odsyłamy na stronę firmy BANNERT, a my widzimy się w kolejnych artykułach.