reklama

Produkty klasztorne - dlaczego są wyjątkowe?

2020-09-30 10:29:55 Artykuł Partnera 1404


Produkty klasztorne
 Produkty klasztorne

Coraz częściej podczas zakupu zwracamy uwagę na skład i jakość produktu. Coraz chętniej zakładamy własne ogródki z warzywami, sady ogrodowe czy małe zielarnie. Jest to swoisty powrót do dawnych czasów, które nigdy nie minęły w zakonach. Mnisi do dziś prowadzą uprawy, z których zbiory służą do wytwarzania produktów klasztornych. Czym są i co czyni je wyjątkowymi?

Produkty klasztorne

To naturalne produkty – artykuły spożywcze, zioła lecznicze, preparaty, witaminy, herbaty i kosmetyki o właściwościach leczniczych. Produkty klasztorne są wytwarzane ręcznie, ze składników pochodzenia ekologicznego, według tradycyjnych i domowych receptur. Jest to gwarancja najwyżej jakości i świeżości.

Dawniej, uprawy prowadzone były w mniejszym zakresie wyłącznie na potrzeby zakonników. Obecnie, ze względu na popularność, produkty klasztorne stały się grupą towarów, które są wytwarzane ze składników pochodzących z kontrolowanych upraw. Marki, które się tym zajmują dbają o to, aby wyroby spełniały wymagania farmakopei oraz posiadały certyfikaty GMP.

Produkcja

Wytwarzanie produktów klasztornych na małą skalę trwa od bardzo dawna. W pobliżu zakonów znajdowały się ogródki, w których uprawiano rośliny, w celach leczniczych – ich dobroczynne właściwości pomagały w przygotowywaniu środków, mających pomóc chorym i słabym. Leczenie naturalnymi metodami oraz ciągły rozwój wiedzy medycznej i zielarskiej wśród zakonników, pozwoliły na tworzenie bezpiecznych i skutecznych kompozycji. Proces produkcji opiera się na doświadczeniu i wiedzy mnichów.

Właściwości

  • Uzdrowiskowe – wzmocnienie i ulga w wielu dolegliwościach
  • Skuteczność działania
  • Bezpieczeństwo stosowania
  • Naturalność produkcji
  • Walory smakowe

Produkty klasztorne – kategorie

Na stronie www.holyart.pl znajdziecie produkty wyprodukowane w klasztorach, opakowane w naturalny, zgodny z recepturą sposób. Maksymalną uwagę przywiązuje się do właściwości zdrowotnych i jakości.

  • Słodycze – kremy czekoladowe, różne smaki cukierków i czekolad.
  • Herbaty – zioła lub mieszanki o różnych właściwościach.
  • Konfitury i marmolady – wykonane tradycyjnymi metodami przetwory owocowe, bez żadnych dodatków.
  • Kosmetyki – naturalne preparaty do pielęgnacji ciała: kremy, mydła, płyny do kąpiel, maści, balsamy, mleczka, cery: kremy, mleczka, oleje, pomadki i włosów: szampony, balsamy. Poza tym, w ofercie są również perfumy, olejki eteryczne, pasty do zębów, produkty przeciwsłoneczne i inne preparaty kosmetyczne.
  • Leki – naturalne preparaty pochodzące z laboratoriów ziołowych, o prostym składzie i właściwościach zdrowotnych.
  • Alkohole – likiery, grappy, digestify, wina (białe i czerwone) i piwa.
  • Oleje i oliwy z oliwek extra vergine
  • Przyprawy – szafran, pikantne papryczki, czarna ciecierzyca, suszone grzyby, salsa pomidorowa.
  • Produkty pszczelarskie – miody, mleczka pszczele, pyłki, propolis pszczeli wytwarzane naturalnymi metodami.

Wyjątkowość produktów klasztornych sprowadza się do sposobu wytwarzania, pochodzenia składników i oferowanych właściwości.