reklama

Otwieranie nowej restauracji - o czym należy pamiętać?
Otwarcie własnej restauracji coraz częściej staje się marzeniem przedsiębiorców. Nie bez przyczyny branża gastronomiczna cieszy się tak dużym zainteresowaniem! Niestety wciąż wiele osób zapomina, iż nie zawsze jest tak kolorowo, a pominięcie pewnych kroków oddali was od wejścia na rynek… Jeżeli rozważacie otwarcie restauracji, zostańcie z nami. Podpowiemy wam, jak otworzyć własny biznes i o czym należy w szczególności pamiętać.

2021-10-20 14:06:25 Artykuł Partnera 1280


Nowa restauracja
 Nowa restauracja

Dobry biznesplan to nie wszystko!

Gastronomia to dobry sposób na biznes, zwłaszcza jeżeli dysponujecie gotówką i macie świadomość, z czym tak naprawdę to się je. Dobry biznesplan może niekiedy jednak nie wystarczyć. Przyszli właściciele nowo powstałej restauracji są bowiem zobowiązani do podjęcia szeregu działań oraz spełnienia odgórnie nałożonych wymogów. Krokiem pierwszym jest oczywiście rejestracja działalności. Należy złożyć specjalny formularz o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, który jest równoznaczny z otrzymaniem numeru REGON i NIP, a także zgłoszeniem firmy do ZUS-u i Urzędu Skarbowego. Wniosek ten możecie złożyć osobiście lub drogą elektroniczną, co jest oczywiście całkowicie bezpłatne. Należy także złożyć druki ZUA lub ZZA stanowiące podstawę do opłacania składek zdrowotnych i społecznych oraz zarejestrować potencjalnych pracowników. 

Otwarcie restauracji a Główny Inspektorat Sanitarny – to warto wiedzieć

Branża gastronomiczna została objęta odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Co to tak naprawdę oznacza? Decydując się na otwarcie punktu – restauracji, kawiarni czy foodtrucka, należy stworzyć profesjonalny projekt technologiczny lokalu gastronomicznego i przedłożyć go we wskazanej dla waszej lokalizacji stacji sanepidowskiej. Projekt technologiczny stanowi bowiem dokument będący odzwierciedleniem układu pomieszczeń w lokalu oraz znajdujących się w nim urządzeń. Zaprojektowany zgodnie z aktualnymi wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi pozwoli wam rozpocząć pierwsze prace remontowe i wejść na rynek. Tutaj warto jednak zachować szczególną ostrożność i skorzystać z pomocy zaufanych specjalistów. Choć stworzenie go samodzielnie jest tańszym rozwiązaniem, łatwo wówczas o popełnienie kosztownego błędu… Firma Horeca-Design pomoże wam w stworzeniu projektu technologicznego, a wy będziecie mogli skupić się na dalszych działaniach. 

Otwieranie restauracji – jakie pozwolenia będą niezbędne?

Formalności ciąg dalszy! Skoro już tutaj trafiliście, zapewne zastanawiacie się, co jeszcze powinniście zrobić. Otóż otwieranie własnej restauracji to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa. Przed rozpoczęciem swojej działalności należy złożyć wniosek o uzyskanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu. Koncesja na alkohol jest oczywiście płatna, co więcej – każdego roku będziecie zobowiązani do uiszczenia dodatkowej opłaty za sprzedaż detaliczną. Kwota ta jest oczywiście zależna od ogólnej wartości sprzedanego trunku. Dotyczy to oczywiście wszystkich właścicieli, którzy planują wprowadzić alkohol do swojego menu na stałe. Sytuacja wygląda podobnie, jeżeli mowa o odtwarzaniu muzyki. Konieczne jest uzyskanie specjalnego pozwolenia oraz odprowadzenie drobnej opłaty w ZAiKs-ie. 

Nie zapomnijcie również o kasie fiskalnej. Każda transakcja – bez wyjątku, musi zostać zarejestrowana na kasie fiskalnej już od pierwszego dnia prowadzenia działalności. Możecie skorzystać z ulgi na zakup kasy fiskalnej o maksymalnej wartości 700 złotych.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego

Jeżeli projekt technologiczny lokalu gastronomicznego został wcześniej pozytywnie zaopiniowany przez rzeczoznawcę ds. sanitarno-epidemiologicznych, możecie śmiało wejść do lokalu w celu rozpoczęcia pierwszych prac remontowych. To właśnie na jego podstawie mogą zostać przeprowadzone dalsze kroki, gdyż stanowi on podstawę prowadzenia punktu o tym charakterze. Wykończenie lokalu powinno być oczywiście zgodne z wymogami sanepidu. Ściany, podłogi czy sufity muszą zostać wykonane z materiałów łatwoczyszczących oraz nienasiąkliwych, urządzenia technologiczne wykorzystywane w lokalu powinny zaś posiadać atest Państwowego Zakładu Higieny. Zwróćcie także szczególną uwagę na warunki pracy oraz dostęp do światła naturalnego. Detale te mają niebagatelne znaczenie!

Prowadząc własną działalność gospodarczą, musicie liczyć się z tym, iż mogą zostać nałożone na was dodatkowe formalności. Zróbcie wcześniej dokładny research i przygotujcie się na nowe wyzwania!